Олимпиадные задания для 8 класса по предмету «Английский язык»

Олимпиадные задания включают в себя лексико-грамматический тест и аудирование
Скачать материал
Просмотр
содержимого документа

Answer Key

I.


  1. woke
  2. was shining
  3. were singing
  4. was
  5. went
  6. was having
  7. said
  8. continued
  9. will be
  10. put
  11. opened
  12. was getting
  13. rang
  14. answered
  15. am
  16. was practicing

 

II.


1) an

2) -

3) the

4) a

5) the

6) a

7) the

8) a

9) The

10) a

11) a

12) the

13) -

14) -

15) –


 

III.

  1. A. area
  2. C. between
  3. D. famous
  4. C. threat
  5. D. strong
  6. C. blame
  7. A. groups
  8. D. forbidden
  9. B. home
  10.        C. deal

 

IV. 1) A; 2) B; 3) C; 4) A; 5) C; 6) C; 7) B; 8) C; 9) A; 10) C

 

V.

 

1

2

3

4

5

6

important

visitors

usually

industrial

reality

greatness

 

VI.

  1. A; 2) A; 3) C; 4) A; 5) A; 6) B; 7) B; 8) B

 

READING COMPREHENSION TEST

Part 1.

 

1

2

3

4

5

B

A

D

B

D

Part 2.

1) D; 2) D; 3) A; 4) A; 5) A; 6) D; 7) B;  8) C; 9) D; 10) A.

 

LISTENING COMPREHENSION TEST

 

1) C 2) D 3) B 4) D 5) B 6) B 7) D 8) C 9) D 10) B

 

Просмотр
содержимого документа

COMMUNICATIVE SITUATIONS

 

1.

Картинки по запросу supermarket

Картинки по запросу market

Compare the pictures and speak about different places for shopping.

  1. Where do you usually do the shopping?
  2. What kind of shop is your favourite?
  3. What advice would you like to give to people who are shopaholics?

2.

Картинки по запросу biathlon

Картинки по запросу tennis

Картинки по запросу football

Compare the pictures. What sport is the most popular in the world?

  1. What kind of sport do you prefer? Why?
  2. Why do people do sports?
  3. Do you know any famous sportsmen?

3.

 

Compare the pictures. Which is the best way to deepen knowledge in your opinion?

  1. Can you explain to role of computers in education?
  2. Why is reading books becoming less and less popular with young people nowadays?

Is it important to use interactive exercises while studying? How often do your

  1. teachers involve you in different activities at the lessons?

4.

You are planning activities for the Environment Day. Speak about various things you can do to celebrate the day and then decide which activities are the most suitable. Compare the pictures and say which activity is the most important.

  1. What other environmental activities did you take part in / organize at your school?
  2. Why is it important to pay much attention to ecological problems at school?
  3. What solutions to ecological problems can you suggest? Will they be very effective in your opinion?

5.

Картинки по запросу minsk

Картинки по запросу village

Compare the pictures. Speak about the advantages and disadvantages of places in the pictures.

  1. Where would you like to live and why?
  2. Can you tell the difference between the words home and house?
  3. What is your idea of a perfect place to live in?

6.

You are planning to organize a party to celebrate the end of the school year. Speak about the things you need for the party. Decide which things your guests will enjoy most.

Explain your choice.

  1. Why do people say that school is not only learning?
  2. What activities should you be involved into to say that your school years are the best ones?
  3. Can after-school activities strengthen the relationships with your friends and teachers?

7.

Compare different hobbies shown in the pictures pointing out their role in our life. Do you share the opinion that hobbies are different like tastes?

  1. Why are people interested in different hobbies? Why do they choose them?
  2. Can you give any examples of unusual hobbies?
  3. Can you prove that your life is becoming boring and monotonous if you have no hobby?

8.

Compare and contrast the different hobbies shown in the pictures.

  1. Which would you prefer to do and why?
  2. How important is it for us to have leisure activities in our life?
  3. Do you believe that the hobbies we choose to do are a reflection of our character?

9.

Compare and contrast the advantages and disadvantages of living in the buildings shown in the pictures.

  1. Which place would you prefer to live in? Why? Why not?
  2. What changes need to be made in large cities in order to improve the lives of the people living in them?
  3. Would you ever consider living in another country? Why? Why not?

10.

Compare and contrast the settings shown in the pictures. People of what professions will choose them? Give reasons for and against.

  1. In which place would you prefer to spend a holiday? Why?
  2. What activities would you be able to do in these places?
  3. What factors make an enjoyable holiday?

11.

 

Compare and contrast these ways of travelling pointing out their advantages and disadvantages.

  1. Which one would you prefer / would never choose if you were going to make a journey around the world? Why? Why not?
  2. How do you suppose people will travel in 100 years’ time?
  3. Should so much money be spent on space exploration?

12.

Compare and contrast the jobs shown in the pictures. What does a person’s choice of his future profession depend on?

  1. What qualities does a person need for these jobs?
  2. Would you like to do either of these jobs? Why? Why not?
  3. Why do some people choose to do dangerous jobs?

 


13.

Compare and contrast the places of entertainment shown in the pictures.

  1. What are the differences in these forms of entertainment?
  2. Which one would you prefer to attend? Why? Why not?
  3. Do you believe that children are too easily influenced by the films they watch?

14.

Compare and contrast the situations shown in the pictures. Can people study nature without interfering in it?

  1. What is the most suitable environment for an animal to live in?
  2. How cruel is it to keep a pet at home / to keep animals in cages?
  3. What can we do to help endangered species of animals?

15.

 

These pictures show people eating or about to eat in different places. Compare and contrast them.

  1. How often do people eat out nowadays? What are the reasons for it?
  2. What is your idea of healthy eating?
  3. Have you ever kept to any special diet? Why? Why not?

 

16.

 

These pictures show people working in different places. Talk about a job you would like to


do and a job you wouldn’t like to do. Give reasons for your choice.

  1. What should you think about while choosing a job?
  2. Is it very important to get good education nowadays? How can education change a person’s future life?
  3. What university would you like to study at? Give reasons for your choice.

17.

Картинки по запросу london

Картинки по запросу sidney

Картинки по запросу paris

Your friend is going to travel around the world. Which of these countries would you advise him/her to visit? Why?

  1. What do you know about these countries?
  2. Which of these countries would you choose? Why?
  3. What country in the world would you like to visit? Why?

18.

Картинки по запросу queen elizabeth 2

Картинки по запросу buckingham palace

Картинки по запросу beefeater london

What do all these three pictures have in common? Give your reasons

  1. What do you know about the Royal family?
  2. Would you like to visit the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland?
  3. What sights in the UK would you advise your friend to visit?

19.

Compare and contrast the food shown in the pictures. Do you agree or disagree with this

statement: you are what you eat?

  1. Nowadays fast food is becoming more and more popular. Can you explain why?
  2. What is your understanding of a balanced diet?
  3. What should people do to live a long and healthy life? Is eating the right food enough to be fit?

 


20.

Compare and contrast the pictures. Do you agree or disagree with the statement that friendship has no borders, nationalities and age?

  1. Why do people say that real friendship grows with years?
  2. What is your understanding of true friendship?
  3. Is it possible to have many true friends?

 

 

Просмотр
содержимого документа

LISTENING COMPREHENSION TEST

8th form

Total – 10

Final score -

Listen to the recording and find the correct variants

1. … adults will accompany the pupils to London.

A) Two    B) Three    C) Four    D) Five

 

2. The pupils will go to London by … .

A) boat    B) plane     C) car    D) bus

 

3. The journey to London will start … .

A) at 7:30    B) at 8 o’clock    C) at 8:30    D) after lunch

 

4. The room in the hotel is for … pupils.

A) one    B) two    C) three    D) four

 

5. The trip to the London Eye … .

A) is cancelled

B) has been planned before

C) will arranged

D) is impossible

 

6. The pupils will do the shopping on … .

A) Thursday    B) Wednesday    C) Tuesday    D) Monday

 

7. The last place the pupils are going to visit before

going home is … .

A) Covent Garden

B) the multiplex cinema

C) Oxford Street

D) the Natural History Museum

 

8. The pupils’ parents have to wait for their children … .

A) in the classroom 

B) at home

C) near the school

D) at the bus station

 

9. They are not going to visit … .

A) the London Eye     B) the British Museum    C) the Tate Gallery    D) the Tower

 

10. The group will spend … in London.

A) a week    B) four days    C) three days    D) two days

Просмотр
содержимого документа

GRAMMAR AND VOCABULARY TEST

8th form

Total – 65

Final score -

  1.              Complete the text with the most suitable form of the verbs in brackets

Amber’s Big Match

One morning, Amber 1) __________ (to wake) up early. The sun 2) __________ (to shine) and the birds 3) __________ (to sing). Amber 4) __________ (to be) very excited because it was the day of the big tennis match.

Amber 5) __________ (to go) downstairs and into the kitchen, where her father 6) __________ (to have) breakfast.

“Good morning, Amber! Today’s the day!” he 7) __________ (to say). Amber smiled nervously. “Don’t worry!” he 8) __________ (to continue). “You 9) __________ (to be) fine”.

Amber 10) __________ (to put) some toast into the toaster and 11) __________ (to open) the fridge. Just as she 12) __________ (to get) the butter out, the phone 13) __________ (to ring).

Her father 14) __________ (to answer) it. After a few minutes, he put the phone the phone down.

“Bad news, I 15) __________ (to be) afraid. The other player 16) __________ (to practise) yesterday when she had an accident. The match is off”

Amber ate her toast slowly. She was surprised she didn’t feel disappointed.

 

  1. Fill in the, a or an where necessary

Socrates was 1) __ ancient Greek philosopher. He was born in 2) _____ Athens, 3) _____ son of 4) _____ sculptor, in 5) _____ year 470 B.C. He fought as 6) _____ soldier in 7) _____ Peloponnesian War. Socrates married 8) _____ woman whose name was Xanthippe. 9) _____ woman had 10) _____ very bad temper. Socrates was accused of setting 11) _____ bad example to 12) _____ youth of 13) _____ Athens and was sent to 14) _____ prison. He died by taking 15) _____ poison.

  1. Choose the correct answer

The valley of the Kings is a small 1) _____ located four miles from modern Luxor, in Egypt, where 2) _____ 1539 and 1078 B.C., some of the world’s most 3) _____ kings were buried. Today, the tombs are under serious 4) _____ caused by the weather, man and animals. For example, floods have severely damaged the tombs and have knocked down pillars and destroyed wall paintings. Also, the 5) _____ winds that sweep through the valley are extremely harmful to the tombs as they make the paint fade quicker. Tourists are also to 6) _____ . They visit the tombs in large 7) _____ , touching the walls and using cameras, although this is 8) _____ . Another problem is that the tombs are 9) _____ to thousands of bats which cause a great 10) _____ of damage to the ancient wall paintings.

1.

A

area

B

part

C

setting

D

land

2.

A

in

B

at

C

between

D

before

3.

A

public

B

efficient

C

trustworthy

D

famous

4.

A

warning

B

risk

C

threat

D

hazard

5.

A

hard

B

intense

C

firm

D

strong

6.

A

accuse

B

answer

C

blame

D

charge

7.

A

groups

B

sets

C

teams

D

bunches

8.

A

banned

B

outlawed

C

restricted

D

forbidden

9.

A

nest

B

home

C

house

D

residence

10.

A

share

B

number

C

deal

D

portion

 

IV. Read the text and fill the gaps with prepositions.

Dave is a bank clerk in London. He thinks his job is boring – but the salary is good. He lives in a small village and goes to work … (1) train and then the underground. It’s a long journey – he leaves home at half past seven – and people ask him why he doesn’t move nearer … (2) London, but Dave prefers to live in his village. He doesn’t like crowds, smog and traffic and he loves going … (3) long bike rides or walks in the country when the weather is fine. He also has a lot of friends in the village and he doesn’t want to lose them.

He arrives … (4) the bank at nine and usually finishes at half past five. He gets … (5) home at about seven o’clock. He has an hour for lunch, at one o’clock. When the weather is good, he often buys sandwiches and eats them in the park near his bank. When it’s raining, or cold, he goes … (6) a small café for lunch.

Dave’s girlfriend, Liz, is a student at Reading University and lives in a small flat near her university … (7) three other students. Dave and Liz met two years ago when they were both in Spain … (8) holiday. Dave would like to marry her when she graduates from university next year, but Liz prefers to wait … (9) two or three years before getting married. They don’t meet during the week because Liz is busy … (10) her studies, but they usually spend the weekends together.

1.  A) by       B) on        C) in

2.   A) in       B) to         C) at

3.   A) in       B) out       C) for

4.   A) at       B) in         C) near

5.   A) to       B) by        C) -

6.   A) at       B) for        C) to

7.   A) of       B) with     C) near

8.   A) at       B) in         C) on

9.   A) for      B) about   C) nearly

10. A) at       B) in         C) with

 

V. Complete each sentence with a word formed from the word in capitals.

Tourism in Britain

Every year more than eleven million tourists visit Britain.

 

In fact tourism is an _________1_________ industry, employing thousands of people.

   IMPORTANCE

 

Most _________2_________ come in the summer months when they can expect good weather.

    VISIT

Tourists ________3__________ spend a few days in London, then go on to other well-known cities.

    USUAL

Perhaps the least visited places in England are old __________4________ towns.

 

    INDUSTRY

But many people think that nineteenth-century cities show the __________5________ of Britain.

 

    REAL

The __________6________ of the past is to be still seen in their old streets.

    GREAT

 

 

VI. Complete the phrasal verbs with the correct preposition.

1. Look … ! There’s a car coming.

A. out    B. for      С. at

2. If I get ____ early I’ll do a lot of necessary things.

A. up     B. on       С. off

3. Put ____ the fire. We must go back.

A. on     B. aside   С. out

4. Is our plane taking ____ now?

A. off     B. out      С. in

5. Who turned ____ the page of my book?

A. over   B.  up     С. off

6. He called ____ my returning back in time.

A. in       B. for      С. out

7. It runs __ to the time when I was a schoolgirl.

A. off     B. back   С. after

8. I wonder what’s going ____ here?

A. at       B. on      С. by

 

Просмотр
содержимого документа

READING COMPREHENSION TEST

8th form

Total –15

Final score - 

Part 1.

Read the text. For questions 1- 5, put the correct letter (A-D).

I went to the cinema last week and laughed all the way through the new film “Waiter!” which is set in a restaurant. The American actor Tom Waters plays the worst cook the world has ever seen and he employs one of the worst waiters, played by Joe Vermont.

The London restaurant where the filming took place does actually exist.

Jane Connors, the owner, runs a successful business and, although she thinks “Waiter!” is a good film, she is very annoyed with the director. When she agreed to the filming, she wasn’t told that the film is about a restaurant where everything goes wrong and the food is disgusting. Although the film might make Jane’s restaurant famous if it is a success, she is afraid that people will stop coming because they will think that the food and service is terrible- like it is in the film. Jane is worried she will lose business and may even have to close and start again with a new restaurant.

Having seen this film, I agree that she has a problem. The film company paid her a very small fee and she has since asked for more. The best solution though is for her to contact the newspapers. I am sure they will be interested in her story and it will actually help her business in the end.

 

1. What is the writer trying to do next?

A) to advertise the restaurant  

B) to review a film  

C) to explain someone’s problem   

D) to take someone’s advice

2. What can the reader find out from the text?

A) Why Jane is feeling angry  

B) Why Jane’s restaurant has closed  

C) Why Jane didn’t enjoy the film

D) Why Jane’s restaurant is unpopular

3. What does the writer think Jane ought to do?

A) To open a new restaurant  

B) To ask the film company for more money  

C) To improve the quality of the food in her restaurant  

D) To write to the newspapers

4. What did the director not tell Jane?

A) That the film would be a success  

B) That the restaurant in the film would be very bad  

C) That she would not be paid  

D) That she would need to employ extra staff

5. What is Jane worried about?

A)  That she would have to close her restaurant   

B) That she would have to close her business and start a different one   

C) That she would become unpopular   

D) That she would have to close her restaurant and open a new one.

 

Part 2.

Read and choose the correct answer.

A gorge – узкое ущелье

Three inexperienced climbers injured themselves yesterday, when they fell down a steep gorge on Mount Snowdon. They were reported missing when they failed to return to their hotel last night. They survived sub-zero temperatures and had kept themselves warm by digging a hole in the snow. Rescuers had to battle through one of the worst snowstorms in years to reach the three men. “The climbers were unprepared for the bad weather and should have checked the forecast before they set off. Yesterday’s weather was too foggy for climbing. You couldn’t see more than two metres in front of you. It was not safe enough for climbing,” said a rescuer. He also warned that climbers must be more cautious when planning difficult climbs in such weather, or there will be more accidents on the mountain.

1. What happened to the climbers? They … .

A) reached the top

B) lost the equipment

C) were in the hotel

D) fell down a ravine

2. How many were they?

A) Two B) One C) Four D) Three

3. What kind of climbers were they?

A) Unprepared B) Experienced C) Weak D) Well-trained

4. What was the temperature? It was … .

 A) freezing cold B) warm C) hot D) sunny

5. How did they manage to survive? They … .

 A) hid in the snow    B) made a fire    C) drank hot tea    D) ran

6. Who helped the climbers?

A) Friends    B) Onlookers    C) Other climbers    D) Rescuers

7. Was it difficult to save the people?

A) No, it wasn’t.    B) Yes, it was.    C) Yes, it wasn’t.    D) It was easy.

8. What should the climbers have checked according to the rescuers?

A) Food    B) Equipment    C) The forecast    D) Bags

9. Why was the weather bad for climbing? It was … .

 A) windy    B) rainy    C) not sunny    D) foggy

10. What must all climbers do to be safe? They must be … .

 A) careful    B) risky    C) self-assured    D) persistent

 

Информация о публикации
Загружено: 30 ноября
Просмотров: 578
Скачиваний: 9
Карпейко Валентина Евгеньевна
Английский язык, 8 класс, Тесты